Caseïne

whey protein  

Whey Protein

 • 2 kg
 • € 29,90
 • € 14,95 per kg
 • Gratis bezorgd vanaf €20,-

Bodylab
Bekijk eiwitshakes

Caseïne is een eiwit dat langzaam verteerd wordt en daarom geschikt is als supplement. Het werkt op een andere manier dan whey proteïne dat snel geabsorbeerd wordt. Het bestaat uit een reeks aminozuren, net zoals de andere eiwitten. De meeste mensen nemen caseïne niet na de training, zoals het geval is met whey, maar juist op tijden waar langzame eiwitten gewenst zijn. Dit is bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Doordat de eiwitten niet meteen verteerd worden biedt de langzame afgifte van eiwitten een voordeel voor het herstel tijdens het slapen.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat caseïne een effectief voedingsmiddel is voor spiergroei en een reeks andere voordelen. Net als whey eiwit is ook caseïne afkomstig uit melk. Eiwit uit melk bestaat zelfs voor het grootste deel uit caseïne, maar liefst 80%. De andere 20% bestaat uit whey.

Caseïne: complete eiwitbron

De verschillen tussen whey en caseïne zijn vooral te vinden in de snelheid waarin het verteerd wordt. Caseïne wordt langzaam verteerd en whey eiwit snel. Caseïne is een complete eiwitbron. Dit betekent dat het je lichaam voorzien in alle essentiële aminozuren, welke het lichaam nodig heeft voor de opbouw en het herstel van de cellen.1 Er zijn twee vormen caseïne:

 • Micellar caseïne: Dit is het caseïne eiwit dat langzaam opgenomen wordt.
 • Caseïne hydrolisaat: Deze vorm van caseïne wordt snel geabsorbeerd.

Caseïne wordt langzaam verteerd

Caseïne is bekend doordat het langzaam in de maag geabsorbeerd wordt en zodoende is er een langzame afgifte van eiwitten.2 Anders dan bij whey eiwit worden daardoor niet alle aminozuren verbruikt maar krijgen de cellen de aminozuren geleidelijk en over een langere tijdsduur.

Het kan helpen om de lichaamscellen van eiwitten te voorzien, zelfs als de spiercellen afgebroken worden voor energie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je een tijdje niet gegeten hebt. Tijdens het slapen herstelt het lichaam van de training gedurende de dag. Caseïne kan ervoor zorgen dat het herstel tijdens de nacht verbetert als het voor het slapen gaan genomen wordt.3

Caseïne is effectief voor spiergroei

Bodybuilders maar ook recreatieve sporters gebruiken caseïne eiwit al jaren. Net zoals de dierlijke eiwitten bevat een zuiveleiwit zoals caseïne alle essentiële aminozuren. Deze heeft je lichaam nodig om te kunnen functioneren. Als je op dit moment nog niet voldoende eiwitten binnenkrijgt dan is caseïne een handig supplement waarmee je je eiwitinname kunt vergroten.

In een onderzoek naar overgewicht onder politieagenten werd door een groep deelnemers caseïne gebruikt, een andere groep kreeg whey proteïne en er was een groep zonder supplement.4 De deelnemers die caseïne namen profiteerden twee keer zoveel spiergroei en drie keer zoveel vetverlies dan de placebo groep. In hetzelfde onderzoek bleek dat de caseïne groep meer vet verloor dan de whey groep.

Caseïne biedt ook een voordeel op het gebied van spierbehoud. De afbraak van spieren vindt vaak plaats als de energie laag is en er niet veel aminozuren voorhanden zijn. Als je dan ook nog eens gaat sporten dan gaat dit nog sneller en worden de eiwitten in de spieren aangesproken voor energie. Dit kan voorkomen worden. Caseïne vermindert de afbraak van spiercellen door de langzame afgifte. Een caseïne supplement wordt om deze reden vaak gebruikt als het lichaam na de inname niet veel eiwitten toegediend krijgt.

Andere voordelen voor de gezondheid

Caseïne als supplement is al verschillende keren onderzocht maar vooralsnog is het vaker whey eiwit dat onderwerp van onderzoek is geweest. Desalniettemin is in onderzoeken aangetoond dat caseïne enkele opvallende voordelen voor de gezondheid kan bieden. Voor de meeste onderzoeken geldt dat meer onderzoek nodig is voor een definitief antwoord.

 • Antibacteriële voordelen
 • Voordeel voor immuunsysteem
 • Verminderen hoge bloeddruk4,5
 • Verlagen triglyceride niveau5
 • Verlaging vrije radicalen6
 • Vetverlies7

Heeft het bijwerkingen?

Eiwitshakes zijn over het algemeen veilig te gebruiken zonder noemenswaardige bijwerkingen. Er is vaak gezegd dat een hoge inname van eiwitten gezondheidsproblemen veroorzaakt maar dat is nooit bewezen. Onderzoeken naar eiwitshakes hebben geen negatieve bijwerkingen aangetoond onder gezonde mensen. De uitzondering op de regel zijn personen met een bestaand probleem met de lever of nieren. Deze personen kunnen beter wat minder eiwitten innemen.8,9

Als je twee keer per dag een eiwitshake neemt, ongeacht of het nu caseïne of whey eiwit is, dan is de kans niet groot dat je met merkbare bijwerkingen te maken krijgt. Het is mogelijk dat bijwerkingen kunnen optreden bij gebruikers die niet tegen lactose kunnen. Deze stof is in kleine hoeveelheden in eiwitshake supplementen terug te vinden. Een andere bijwerking is een opgeblazen gevoel maar op welke manier en door wie dit ervaren wordt verschilt per persoon.

Hoe neem je caseïne?

Caseïne proteïne is een complete eiwitbron dan niet alleen handig in gebruik is maar ook van een hoge kwaliteit is. Als je het voor- of na de training wilt gebruiken dan is het misschien slimmer om whey proteïne te nemen. Whey eiwit wordt sneller opgenomen door het lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om caseïne hydrolisaat te nemen, deze vorm wordt sneller opgenomen dan de normale caseïne. De meeste gebruikers nemen caseïne voor het slapen gaan.

Caseïne wordt meestal geleverd in poedervorm. Net als een normale pot eiwitpoeder zit er een schepje in waarmee je kunt afmeten hoeveel je wilt gebruiken. Een normale portie, ook wel een scoop genoemd, is ongeveer 25 gram. Als je caseïne voor het slapen neemt dan kun je één of twee scoops caseïne in een shakebeker mengen met water of melk: de caseïneshake. Je kunt de shake ook in de blender maken en wat andere ingrediënten toevoegen indien gewenst.

BodyenFitshop Shakes

Bestel direct de Whey Perfection!