Een tekort aan eiwit: hoe los je dat op?

Een tekort aan eiwit: hoe los je dat op?

  • 25 mrt 0
whey protein  

Whey Protein

Bodylab Meer info

Met de vele verschillende soorten eiwitshakes die tegenwoordig op de markt zijn, zou je bijna niet denken dat het nog voorkomt onder sporters: een eiwittekort. En toch gebeurt het meer dan eens dat sporters onvoldoende op hun voedingspatroon letten waardoor het zomaar kan dat je lichaam flink wat voedingsstoffen te kort komt. Bijvoorbeeld eiwitten. Wanneer je regelmatig traint, heeft je lichaam een hoop eiwitten nodig om je spieren volledig te kunnen herstellen. Over het algemeen krijg je via je voeding, mits je er geen speciaal dieet op nahoudt, niet voldoende binnen van deze voedingsstof om in de extra vraag te kunnen voorzien.

Wat zijn de gevolgen van een eiwittekort?

Heb je het idee dat je misschien last kunt hebben van een tekort aan eiwit? Dan is het zaak goed te letten op bepaalde symptomen. Mensen die niet voldoende eiwitten binnenkrijgen zijn over het algemeen relatief vaak moe en hebben een lage weerstand. Maar ook aan je uiterlijk kun je het duidelijk terugzien: je huid wordt grauwer, je haar wordt dunner en je nagels worden poreuzer. Daarnaast kun je lusteloos voelen wanneer je te weinig eiwit binnenkrijgt en kun je last krijgen van slaapstoornissen. Maar bovenal, en dit is erg belangrijk voor sporters, gaat je lichaam je spieren afbreken wanneer er te weinig eiwitten aanwezig zijn in het lichaam. Wanneer je last hebt van een van deze symptomen of je weet van jezelf dat je een zeer intensieve sporter bent en dagelijks slechts een kleine hoeveelheid van deze voedingsstof binnenkrijgt, dan is het verstandig om extra eiwitten in te nemen.

Hoe los je het op?

Mocht je je echt zorgen maken om een mogelijk tekort aan eiwit in je lichaam, dan is het altijd verstandig om je huisarts in te schakelen. Desalniettemin kun je als sporter er wel rekening mee houden dat je lichaam extra voedingsstoffen nodig heeft om zich te kunnen herstellen en kun je daardoor uit voorzorg extra eiwitten innemen. Een normaal persoon die niet tot weinig sport heeft genoeg aan 0,7 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid is over het algemeen gemakkelijk te bereiken door te letten op de voeding.

Ben je echter een intensieve sporter en doe je regelmatig aan krachttraining of bijvoorbeeld duursport? Dan mag je dagelijks wel 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram gewicht hebben. Ook dit kun je bereiken door op je voeding te letten, maar veel sporters vinden het vele malen handiger om dit binnen te krijgen door middel van eiwitshakes. Deze worden verkocht in de vorm van poeders die je nog aan moet maken met water, vruchtensap of zuivel. Zo kun je precies afmeten hoeveel je nodig hebt en weet je zeker dat je niets te kort komt.


Leave A Comment


BodyenFitshop Shakes

Bestel direct de Whey Perfection!