Eiwitshakes als tussendoortje: waarom dit geen slechte snack is

Eiwitshakes als tussendoortje: waarom dit geen slechte snack is

  • 25 apr 0
whey protein  

Whey Protein

Bodylab Meer info

Wanneer je fanatiek sport heeft je lichaam vanzelfsprekend meer voedingsstoffen nodig om je energie weer op peil te krijgen en je spieren te herstellen. Niet zo gek ook dat je regelmatig breedgeschouderde mannen en vrouwen met van die felgekleurde plastic bekers rond ziet lopen. Vaak bevatten deze bekers een eiwitshake. En dan niet zomaar een shake. Nee, een shake die precies is aangepast op de intensiviteit van het trainingsschema. Overweeg je ook om binnenkort aan de slag te gaan met eiwitsupplementen? Zorg dan allereerst dat je goed geïnformeerd bent. Wat doen al die extra eiwitten in je lichaam bijvoorbeeld en hoeveel mag je eigenlijk innemen? Vervolgens rijst ook nog de vraag op welk tijdstip je het beste je shake kunt drinken? In de morgen als ontbijt, ’s avonds voor het slapen of toch een eiwitshake als tussendoortje? We leggen je het maar al te graag uit.

Het nut van extra eiwitten

Want wat is nu eigenlijk het nut van het innemen van extra eiwitten door middel van eiwitshakes? In je lichaam komen van zichzelf al eiwitten voor. Deze voedingsstof helpt je lichaam met het herstellen van je spieren na een zware inspanning of training. Wanneer je bijvoorbeeld aan krachttraining doet, komen er kleine scheurtjes in je spieren. Dit is niets om je zorgen over te maken, als krachttrainer is dit namelijk precies wat je wilt. Doordat je lichaam deze kleine scheurtjes herstelt, met behulp van eiwitten, worden je spieren op den duur namelijk groter. Hoe intensiever je sport, hoe meer scheurtjes er in je spieren zullen ontstaan.

Als je het zo bekijkt, is het inderdaad niet zo raar dat sporters extra eiwitten innemen om er zo voor te zorgen dat hun spieren sneller kunnen herstellen. Uiteindelijk heb je twee opties om meer eiwitten binnen te krijgen: je consumeert meer producten die tjokvol zitten met eiwitten, zoals kwark of kipfilet, of je gebruikt poeders om shakes te maken die ervoor zorgen dat je een hoop extra eiwitten binnenkrijgt. Veel sporters kiezen voor de laatste optie omdat dit erg gemakkelijk is en zo weinig mogelijk tijd in beslag neemt.

Een uitermate geschikte snack voor sporters

Je hebt besloten: ook jij gaat beginnen met het drinken van eiwitshakes. Maar hoeveel mag je nu eigenlijk per dag innemen en op welk tijdstip kun je het beste je shake verorberen? Qua hoeveelheid is het vooral belangrijk te kijken naar je lichaamsgewicht en de intensiviteit van je trainingsschema. Sport je voornamelijk als hobby, denk twee à drie keer per week? Dan is 0,8 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht meer dan genoeg voor jou. Ben je een intensievere sporter? Dan mag je 1,5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht innemen. Wanneer je je shake inneemt, is ten slotte afhankelijk van je eigen voorkeur. Over het algemeen wordt aangeraden om vrij snel na je training de shake in te nemen. Na je training gaat je lichaam namelijk aan de slag om je spieren langzaamaan te herstellen en dan kan het dus wel wat extra eiwitten gebruiken. Daarom wordt vaak aangeraden om je eiwitshake als tussendoortje te nemen, direct na je training. Dan weet je namelijk zeker dat je lichaam niets te kort komt.


Leave A Comment


BodyenFitshop Shakes

Bestel direct de Whey Perfection!