Eiwitten

whey protein  

Whey Protein

  • 2 kg
  • € 29,90
  • € 14,95 per kg
  • Gratis bezorgd vanaf €20,-

Bodylab
Bekijk eiwitshakes

Eiwitten zijn één van de macronutriënten die het lichaam nodig heeft. De andere twee zijn koolhydraten en vetten. In veel voedingsmiddelen zijn eiwitten aanwezig maar de belangrijkste voedingsmiddelen met eiwitten zijn vlees, vis, gevogelte, eieren, noten, zaden, zuivelproducten en peulvruchten. De eiwitten worden door het lichaam gebruikt als bouwstoffen van cellen en weefsels. Er zijn verschillende soorten eiwitten. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Er zijn 20 aminozuren waarvan er 8 essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Het lichaam kan van deze 8 aminozuren alle andere aminozuren produceren. De aminozuren hebben alleen verschillende doeleinden. Producten met eiwitten bevatten doorgaans een combinatie van meerdere aminozuren. Hieronder zijn de essentiële en niet-essentiële aminozuren in een tabel vermeld.

Essentiële aminozuren Niet-essentiële aminozuren
fenylalanine (phe) alanine (ala)
isoleucine (ile) arginine (arg)
leucine (leu) asparagine (asn)
lysine (lys) asparaginezuur (asp)
methionine (met) cysteïne (cys)
threonine (thr) glutamine (gln)
tryptofaan (trp) glutaminezuur (glu)
valine (val) glycine (gly)
histidine (his)
proline (pro)
serine (ser)
tyrosine (tyr)

Onderzoek toont aan dat het eten van eiwitten helpt met de spieropbouw en het kan ook helpen om vet te verbranden. Wat dat betreft hebben eiwitten veel goede voordelen. De verschillende soorten eiwitten hebben allen andere voordelen voor het lichaam. In de laatste tien jaar zijn de eiwitten die je kunt kopen in supplementen sterk verbeterd. De eiwitten zijn veiliger om te nemen en ook makkelijker. Tegenwoordig zijn de eiwitten ook nog eens in verschillende smaken te verkrijgen.

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Voor de meeste personen geldt een gemiddelde van 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Voor sporters en bodybuilders geldt dat deze meer eiwitten binnen moeten krijgen. Deze moeten minimaal 2,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht tot zich nemen. Mensen die afvallen horen iets meer eiwitten te eten dan in een normale situatie. Dit komt doordat er eiwitten gebruikt worden voor energie tijdens het afvallen. Om te voorkomen dat er een tekort ontstaat is het van belangrijk om wat extra eiwitten te eten.

Wanneer heb ik eiwit nodig?

Whey eiwit, het eiwit dat snel wordt opgenomen en verteerd, is het beste om te nemen tijdens het ontbijt, voor de training en na de training. Op deze momenten is er een grote en direct vraag naar eiwitten door het lichaam. Voor het slapen zijn langzame eiwitten nodig. Dit zijn bijvoorbeeld caseïne eiwitten. Deze bevinden zich in melk. Probeer hiernaast bij elke maaltijd eiwitten te eten. Goede bronnen voor eiwitten zijn vlees, vis, gevogelte en zuivel.

Eiwitten en gewicht verliezen

Als het op afvallen aankomt dan is er een speciale plek weggelegd voor eiwitten. Zoals je waarschijnlijk al weet is afvallen alleen mogelijk door minder calorieën te eten dan je verbruikt. Het tekort dat dan ontstaat zorgt ervoor dat je in gewicht afvalt. De rol dat eiwitten hierbij spelen is dat het je verbruik kan verhogen terwijl je eetlust vermindert.

Een gebalanceerd eetpatroon bestaat uit meer dan 20 procent eiwit per dag, op het totale aantal calorieën per dag. Onderzoeken hebben aangetoond dat als je 25-30% eiwitten per dag eet dat je stofwisseling met 80 tot 100 calorieën verhoogd wordt in vergelijking met een eetpatroon met minder eiwitten.

Het grotere verbruik is echter niet de belangrijkste reden waarom eiwitten belangrijk zijn tijdens afvallen. De voornaamste reden is dat het de eetlust vermindert. Eiwit zorgt namelijk veel meer voor het verzadigde gevoel dan vet en koolhydraten. Als je dus meer eiwitten eet dan eet je automatisch minder doordat je minder eetlust hebt.

In een onderzoek onder mannen met overgewicht zorgde eiwitten op 25% per dag ervoor dat het snacken in de avond voor de helft afnam. Hiernaast verhoogde dit het verzadigde gevoel en namen de obsessieve gedachten over voedsel met 60% af. In een ander onderzoek onder vrouwen zorgde een eiwitinname van 30% van de totale calorieën ervoor dat er 441 calorieën per dag minder gegeten werden. De groep vrouwelijke deelnemers verloren hiernaast ongeveer 5 kilo lichaamsgewicht in 12 weken.

Meer eiwitten eten helpt je niet alleen om sneller en meer af te vallen maar het kan ook voorkomen dat het gewicht er weer bij op komt. In een onderzoek werd aangetoond dat een kleine verhoging van het percentage eiwitten van 15% naar 18% van de totale calorieën ervoor kan zorgen dat het vet dat mensen weer aankomen na het dieet met 50% kan laten afnemen. Kortom, eiwitten zijn heel goed voor je met verschillende voordelen voor je lichaam.

BodyenFitshop Shakes

Bestel direct de Whey Perfection!