Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

  • 23 feb 0
whey protein  

Whey Protein

Bodylab Meer info

Eiwitten zijn een belangrijkste voedingsstof voor het lichaam. Het lichaam gebruikt de eiwitten voor het opbouwen en herstellen van het lichaam. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 0.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De hoeveelheid eiwit dat aangeraden wordt als supplement hangt af van de persoonlijke doelen.

  • Als je een atleet bent die veel sport dan is een dagelijkse inname geschikt van 1.5 tot 2.2 gram per kg lichaamsgewicht.
  • Als je vet wilt verliezen terwijl je spiermassa wilt behouden dan is een dagelijkse inname geschikt van 1.0 tot 1.5 gram per kg lichaamsgewicht.
  • Als je niet sport en niet wilt afvallen dan is een dagelijkse inname geschikt van 0.8 gram per kg lichaamsgewicht.

Sporters en atleten hebben meer eiwitten nodig. Dit komt doordat er een versnelde afbraak van spieren is. Voor deze groep geldt dat er 1,5 tot 2,2 gram eiwitten genuttigd moet worden per kilo lichaamsgewicht. Hoeveel eiwitten precies nodig zijn hangt af van de activiteiten en de soort sport dat je beoefent. Een bodybuilder heeft de meeste eiwitten nodig. Deze mogen zelfs meer dan 2,2 gram eiwit per dag nuttigen per kilo lichaamsgewicht.

Bovenstaande eiwit innames gelden niet voor personen met overgewicht aangezien dit zou betekenen dat de dagelijkse inname te hoog zou worden. Voor personen met overgewicht kan er uitgegaan worden van een gezond gewicht met dezelfde lengte. Eiwit supplementen zijn niet nodig als je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt door middel van voeding.

Voorbeeld:
Iemand van 75 kilo zonder echte lichaamsbeweging heeft ongeveer 60 gram eiwitten per dag nodig. Als de persoon zou sporten dan zijn er 75 tot 150 gram eiwitten per dag nodig. Als de persoon elke dag met krachttraining bezig dan zijn er meer dan 150 gram eiwitten per dag nodig.

Welke producten hebben veel eiwitten?

Er zijn veel producten met veel eiwitten. Eén van de voedingsgroepen met veel eiwitten per portie is vlees. Vlees bevat alle benodigde aminozuren die nodig zijn voor het opbouwen van spiermassa. Hetzelfde geldt voor zuivelproducten en gevogelte. Deze voedingsgroepen hebben alle aminozuren waardoor iedereen deze voedingsgroepen gebruikt voor de eiwitten. Er zijn echter ook andere voedingsgroepen die eiwitten bevatten.

Incomplete eiwitbronnen

Producten zoals noten en peulvruchten hebben ook een goede eiwitverhouding. Deze bevatten echter niet alle aminozuren die nodig zijn voor het opbouwen van spiermassa. Hetzelfde geldt voor producten zoals rijst, brood en graanproducten. Deze eiwitproducten zijn incompleet maar voegen toch eiwitten toe aan het totaal aantal eiwitten dat per dag gegeten wordt. Door het variëren van de producten met eiwitten komen alle soorten aminozuren het lichaam binnen met de voeding.


Leave A Comment


BodyenFitshop Shakes

Bestel direct de Whey Perfection!