10 Voordelen van whey proteïne, volgens onderzoek

10 Voordelen van whey proteïne, volgens onderzoek

  • 18 apr 0
whey protein  

Whey Protein

Bodylab Meer info

Whey proteïne is niet voor niets één van de meest onderzochte supplementen ter wereld. Samen met creatine is het onmisbaar voor iedere serieuze krachtsporter. Whey eiwit heeft een hoge voedingswaarde en diverse onderzoeken hebben aangetoond wat de voordelen zijn. Dit zijn de voordelen van whey proteïne:

1. Whey is een hoge kwaliteit eiwitbron

Whey proteïne is een bijproduct dat overblijft tijdens de productie van melk. Het is een complete eiwitbron van een hoge kwaliteit. Doordat het een complete eiwitbron is voorziet het je lichaam van alle benodigde aminozuren. In vergelijking met andere eiwitsoorten wordt whey eiwit snel verteerd en geabsorbeerd.1 Er zijn drie soorten whey proteïne verkrijgbaar: concentraat, isolaat en hydrolisaat. Van de drie soorten wordt de concentraatversie het meest verkocht. Het is niet de zuiverste vorm van eiwit maar wel vaak de goedkoopste.

2. Whey proteïne vergroot de spiergroei

Naarmate je ouder wordt neemt de spiermassa af. Dit is een natuurlijk proces dat in gang gezet wordt als je ouder wordt. Het gevolg is dat het lichaam minder calorieën nodig heeft. Als je niet minder gaat eten dan leidt het tot aankomen in gewicht waardoor het risico op diverse aandoeningen vergroot wordt. De afname van spiermassa is niet nodig en kan bestreden worden met een passend eetpatroon en voldoende beweging.

Krachttraining dat gekoppeld wordt aan eiwitsupplementen of veel eiwitrijke voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat de afname van spieren vermindert of zelfs stopt2. Eiwitsupplementen zijn geschikt voor dit doel doordat het een complete eiwitbron is van een hoge kwaliteit. Hiernaast zijn de supplementen een bron van het aminozuur leucine. Dit is een BCAA en heeft de meeste potentie van alle aminozuren die in een supplement te vinden zijn.

Voor spiergroei geldt dat eiwitten in het algemeen een grote rol spelen. Dit geldt niet alleen voor whey maar ook voor eiwitrijke voedingsmiddelen. Van de eiwitsupplementen heeft whey eiwit het meeste effect op de spiergroei in vergelijking met andere eiwitsoorten zoals soja en caseïne.3

Als je gedurende je normale eetpatroon al veel eiwitten binnenkrijgt dan maken eiwitshakes niet veel verschil. De personen die er het meest baat bij hebben krijgen tijdens het normale eten weinig eiwitten binnen. Het gebruik van een supplement kan dan een aanzienlijk verschil maken.

3. Whey proteïne kan de bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Het is één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Om de gezondheid te verbeteren is het nodig om de bloeddruk te verlagen. Voor dit doel is een rol weggelegd voor whey proteïne. Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen een lagere bloeddruk en de consumptie van zuivelproducten. Whey is hier een voorbeeld van.4 Het bewijs is echter nog niet helemaal rond en meer onderzoek is nodig op dit gebied.

In een onderzoek waarin personen met overgewicht deelnamen is aangetoond dat whey eiwit een positief effect op de bloeddruk heeft. In het onderzoek kregen de proefpersonen 54 gram whey per dag voor 12 weken lang. Na deze periode was de bloeddruk 4% lager. Niet alleen whey proteïne had een positief effect maar ook andere eiwitsoorten zoals caseïne en soja.5

In een ander onderzoek was hetzelfde effect zichtbaar. In dit onderzoek kregen de deelnemers 22 gram whey proteïne per dag voor 6 weken lang. De bloeddruk van de personen met een hoge bloeddruk daalde maar dit was niet het geval bij de personen die een normale bloeddruk hadden.6

4. Whey proteïne kan helpen bij het bestrijden van Type 2 diabetes

Type 2 diabetes is bij veel mensen bekend onder de naam suikerziekte. Het is een chronische aandoening dat gekenmerkt wordt door een hoge bloedsuikergehalte en een verslechterde functie van het insuline hormoon. Insuline zorgt ervoor dat de suiker naar de cellen van het lichaam vervoerd wordt. Het reguleert het bloedsuikergehalte samen met het glucagon hormoon. Whey proteine kan een voordeel leveren voor personen met diabetes type 2. In onderzoeken is aangetoond dat whey eiwit een effectief middel is om het bloedsuikergehalte te verlagen. Het heeft een positief effect op het insulineniveau en het verbetert de insulinegevoeligheid.7

5. Whey proteïne kan de antioxidanten helpen

Antioxidanten zijn stoffen in je lichaam die vechten tegen de schadelijke stoffen in het lichaam. Op de lange termijn leidt dit tot een lager risico op verschillende chronische aandoeningen. Een van de belangrijkste oxidanten in het menselijk lichaam is glutathion. Dit is een stof dat door het lichaam geproduceerd wordt. Anders dan veel andere antioxidanten komt het niet het lichaam binnen door middel van voeding. Glutathion bestaat uit drie aminozuren waaronder cysteïne, glycine en glutaminezuur. Als het stofje in het lichaam aangemaakt wordt dan is het afhankelijk van deze aminozuren, die niet altijd voldoende aanwezig zijn.

Een eiwitsupplement zoals whey proteïne bevat veel cysteïne en kan op deze manier helpen bij het beschermen van de cellen.8 Verschillende onderzoeken hebben hiernaast aangetoond dat whey eiwit het glutathionniveau in het lichaam kan verhogen en de oxidatieve stress kan verminderen9

6. Whey eiwit kan helpen bij een slecht cholesterol

Een hoog cholesterol is niet goed, dat weet bijna iedereen. Het is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Het gaat dan met name om het LDL cholesterol dat ook wel gezien wordt als het “slechte” cholesterol. In een onderzoek onder mensen met overgewicht werd gekeken naar het totale en het LDL cholesterol. De deelnemers kregen iedere dag 54 gram whey proteïne voor 12 weken lang. Dit resulteerde in een significatie afname van het totale en LDL cholesterol.10

Er zijn meer onderzoeken geweest over de effecten op het cholesterol waarbij de resultaten niet altijd significant zijn geweest. Waar dit aan ligt is niet duidelijk en meer onderzoek is nodig om een conclusie te trekken.

7. Whey vermindert het hongergevoel

Whey proteïne wordt niet alleen na de training gebruikt door krachtsporters maar voor veel meer doeleinden. Een van deze doeleinden is afvallen. Wat afvallen voor veel mensen moeilijk maakt is dat het hongergevoel de gehele dag aanwezig is. Dat is vaak het geval als mensen een eetpatroon gewend zijn met veel calorieën. Als er dan wordt overgestapt naar een gezond eetpatroon met minder calorieën is er het hongergevoel dat maar niet weg lijkt te gaan. Dit hongergevoel kan door whey proteïne verminderd worden. Whey proteïne zorgt voor een langer verzadigd gevoel; het gevoel dat je hebt als je je vol hebt gegeten. Met minder honger heb je minder zin in eten en nemen de eventuele eetbuien af. Van de drie macronutrienten, koolhydraten, eiwitten en vetten, is eiwitten het meest verantwoordelijk voor het verzadigde gevoel.11

Binnen de macronutrient eiwit is er hiernaast een verschil in de eiwitsoort. Whey proteine zorgt meer voor het verzadigde gevoel dan soja en caseïne.12 Door deze unieke eigenschap is whey eiwit uitermate geschikt als hulpmiddel bij een dieet met minder calorieën dan normaal.

8. Whey proteïne kan helpen bij afvallen

Afvallen is niet alleen mogelijk door meer te gaan sporten maar nog effectiever is het om sporten te combineren met een ander eetpatroon. Een veelgebruikte techniek om af te vallen is door de inname van eiwitten te vergroten.12 Door meer eiwitten te eten kun je profiteren van verschillende voordelen waaronder:

  • Je hebt minder honger en zin in eten13
  • Je verbruikt meer calorieën14
  • Je kunt de spiermassa betere behouden15

Het maakt een verschil welke eiwitsoort je voornamelijk binnenkrijgt. Dit heeft te maken me de aminozuren die in de eiwitsoort zitten. Zo is whey eiwit over het algemeen het meest effectief voor afvallen. Het levert betere prestaties dan de andere eiwitsoorten.16 Whey proteine is bovendien een eenvoudig supplement dat niet alleen snel genuttigd kan worden, maar ook makkelijk in een dieet past.
De eiwitsoort wordt als een poeder verkocht in een zak of pot, afhankelijk van waar je het koopt. Tegenwoordig is de eiwitpoeder verkrijgbaar in tientallen smaken waardoor het voor iedereen in een “lekkere” smaak beschikbaar is.


Leave A Comment


BodyenFitshop Shakes

Bestel direct de Whey Perfection!